Poctivá čočková polévka
Tato čočková polévka je sytá, chutná a skvěle se hodí do jídelníčku s 150g sacharidů denně.
Ingredience (4-5 porcí):
- 150 g zelené čočky
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 střední cibule, nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 celer, nakrájený na kostičky
- 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 bobkový list
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky drceného kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- 2 brambory, nakrájené na kostičky ( volitelně, cca 50g sacharidů navíc na porci)
- 2 – 3 snítky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného (volitelně)
- 1 – 2 párky (volitelně)
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Propláchněte čočku pod tekoucí vodou a nechte ji v cedníku okapat.
- V hrnci rozpusťte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek, mrkev a celer a restujte ještě minutu.
- Vmíchejte propláchnutou čočku, mletou papriku, drcený kmín, bobkový list a zalijte zeleninovým vývarem (nebo vodou). Osolte a opepřete podle chuti.
- Pokud přidáváte brambory, přidejte je nyní a vařte do změknutí čočky a brambor, zhruba 20-25 minut.
- Asi 5 minut před koncem vaření přidejte čerstvý tymián (nebo sušený).
- Pokud chcete polévku s uzeninou, párky nakrájejte na kolečka a pár minut před podáváním je vložte do hotové polévky.
- Před podáváním vyjměte bobkový list a polévku ozdobte čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Můžete přidat i další zeleninu, například petržel kořen, pastinák nebo hrášek.
- Pro veganskou verzi polévky vynechte máslo a použijte zeleninový vývar.
- Polévku můžete zahušťovat jíškou (směs másla a mouky), ale to zvýší obsah sacharidů.
- Zbylou čočkovou polévku můžete skladovat v ledničce v uzavřené nádobě až 3 dny.
Nutriční informace (přibližně na 1 porci bez brambor a párku):
- Energie: 230 kcal
- Sacharidy: 30 g
- Bílkoviny: 15 g
- Tuky: 5 g