Poctivá čočková polévka

Tato čočková polévka je sytá, chutná a skvěle se hodí do jídelníčku s 150g sacharidů denně.

Ingredience (4-5 porcí):

  • 150 g zelené čočky
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1 celer, nakrájený na kostičky
  • 1 l zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička mleté papriky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 brambory, nakrájené na kostičky ( volitelně, cca 50g sacharidů navíc na porci)
  • 2 – 3 snítky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného (volitelně)
  • 1 – 2 párky (volitelně)
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Propláchněte čočku pod tekoucí vodou a nechte ji v cedníku okapat.
  2. V hrnci rozpusťte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
  3. Přidejte prolisovaný česnek, mrkev a celer a restujte ještě minutu.
  4. Vmíchejte propláchnutou čočku, mletou papriku, drcený kmín, bobkový list a zalijte zeleninovým vývarem (nebo vodou). Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Pokud přidáváte brambory, přidejte je nyní a vařte do změknutí čočky a brambor, zhruba 20-25 minut.
  6. Asi 5 minut před koncem vaření přidejte čerstvý tymián (nebo sušený).
  7. Pokud chcete polévku s uzeninou, párky nakrájejte na kolečka a pár minut před podáváním je vložte do hotové polévky.
  8. Před podáváním vyjměte bobkový list a polévku ozdobte čerstvou petrželkou.

Tipy:

  • Můžete přidat i další zeleninu, například petržel kořen, pastinák nebo hrášek.
  • Pro veganskou verzi polévky vynechte máslo a použijte zeleninový vývar.
  • Polévku můžete zahušťovat jíškou (směs másla a mouky), ale to zvýší obsah sacharidů.
  • Zbylou čočkovou polévku můžete skladovat v ledničce v uzavřené nádobě až 3 dny.

Nutriční informace (přibližně na 1 porci bez brambor a párku):

  • Energie: 230 kcal
  • Sacharidy: 30 g
  • Bílkoviny: 15 g
  • Tuky: 5 g

Loading

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *