Recepty

Losos na pórku se smetanovou omáčkou a sušenými borůvkami

Ingredience:

  • 2 filety čerstvého lososa
  • 1 pór (nakrájený na tenká kolečka)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrst sušených borůvek
  • 500 g brambor (na přílohu)
  • Olivový olej nebo máslo
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Šťáva z citronu (volitelné)

Postup:

  1. Brambory: Oloupej a nakrájej brambory na kostky. Dej je vařit do osolené vody, dokud nejsou měkké (asi 15–20 minut).
  2. Příprava lososa: Na pánvi rozehřej olivový olej nebo máslo. Filety lososa osol a opepři z obou stran. Poté lososa vlož na pánev kůží dolů a opeč ho na střední teplotu z každé strany přibližně 3–4 minuty, dokud není uvnitř šťavnatý. Vyjmi lososa z pánve a dej stranou.
  3. Pórek: Do stejné pánve přidej nakrájený pórek a lehce ho osmahni do změknutí (asi 5 minut). Pokud je pánev suchá, přidej trochu másla nebo oleje.
  4. Smetanová omáčka s borůvkami: Do pánve s pórkem přilij smetanu a přidej sušené borůvky. Nech omáčku lehce probublávat na mírném ohni, aby borůvky uvolnily svou chuť a smetana mírně zhoustla (asi 3–5 minut). Ochutnej a dochuť solí, pepřem a případně kapkou citronové šťávy pro svěžest.
  5. Servírování: Na talíř dej porci brambor, na ně polož filet lososa a přelij ho smetanovou omáčkou s pórkem a borůvkami.

Tip:

  • Sušené borůvky můžeš předem na chvíli namočit ve vodě nebo víně, aby byly měkčí a sladší.
  • Místo brambor lze použít bramborovou kaši pro jemnější konzistenci pokrmu.

Tohle spojení chutí je zajímavé a lahodné, jemný losos skvěle kontrastuje se sladkostí borůvek a krémovou smetanovou omáčkou.

Loading

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *