Losos na pórku se smetanovou omáčkou a sušenými borůvkami
Ingredience:
- 2 filety čerstvého lososa
- 1 pór (nakrájený na tenká kolečka)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 hrst sušených borůvek
- 500 g brambor (na přílohu)
- Olivový olej nebo máslo
- Sůl a pepř podle chuti
- Šťáva z citronu (volitelné)
Postup:
- Brambory: Oloupej a nakrájej brambory na kostky. Dej je vařit do osolené vody, dokud nejsou měkké (asi 15–20 minut).
- Příprava lososa: Na pánvi rozehřej olivový olej nebo máslo. Filety lososa osol a opepři z obou stran. Poté lososa vlož na pánev kůží dolů a opeč ho na střední teplotu z každé strany přibližně 3–4 minuty, dokud není uvnitř šťavnatý. Vyjmi lososa z pánve a dej stranou.
- Pórek: Do stejné pánve přidej nakrájený pórek a lehce ho osmahni do změknutí (asi 5 minut). Pokud je pánev suchá, přidej trochu másla nebo oleje.
- Smetanová omáčka s borůvkami: Do pánve s pórkem přilij smetanu a přidej sušené borůvky. Nech omáčku lehce probublávat na mírném ohni, aby borůvky uvolnily svou chuť a smetana mírně zhoustla (asi 3–5 minut). Ochutnej a dochuť solí, pepřem a případně kapkou citronové šťávy pro svěžest.
- Servírování: Na talíř dej porci brambor, na ně polož filet lososa a přelij ho smetanovou omáčkou s pórkem a borůvkami.
Tip:
- Sušené borůvky můžeš předem na chvíli namočit ve vodě nebo víně, aby byly měkčí a sladší.
- Místo brambor lze použít bramborovou kaši pro jemnější konzistenci pokrmu.
Tohle spojení chutí je zajímavé a lahodné, jemný losos skvěle kontrastuje se sladkostí borůvek a krémovou smetanovou omáčkou.